Bewegen is meedoen

NLW zet zich samen met zijn partners in voor gelijkwaardigheid. Zowel op eigen werkvloer als bij onze klanten streven we naar zoveel mogelijk gelijkwaardige arbeidskansen. 

Zo ook bij onze partner Xerox. We nemen een kijkje in de keuken. 

Lees het verhaal van Xerox
Lees het verhaal van Myce

Gelijke arbeidskansen bij Xerox

NLW zet zich in voor arbeidsontwikkeling in de regio Noord-Limburg. We begeleiden mensen naar een baan en ondersteunen in maatwerkoplossingen. Zoals bij Xerox Nederland B.V. in Venray, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dagelijks met plezier aan het werk zijn. Manager Operations Petro Loonen: ‘Ik vind het belangrijk dat alle medewerkers zich gelijkwaardig voelen.’ 

Xerox is een internationaal bedrijf dat de afgelopen jaren flinke veranderingen heeft doorgemaakt. Ooit begon het met de productie van printers en kopieermachines, maar inmiddels stelt het bedrijf zich meer op als dienstverlener. Het belangrijkste doel hierbij is dat processen binnen bedrijven vereenvoudigd worden, waardoor ze het werk makkelijker maken. Er wordt op de locatie in Venray niet alleen voor Xerox Nederland en Canada gewerkt, maar ook voor Nederlandse overheidsinstellingen en ziekenhuizen.

Een onderdeel van de dienstverlening is het zogenaamde 'document management'. Petro vertelt over deze werkzaamheden: ‘Bij ons worden documenten samengesteld, geprint en gebundeld. Daarna worden ze verpakt in een envelop of sealbag. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan belastingbrieven of handleidingen voor technische apparaten. Veel ligt al op voorraad in het magazijn, de rest printen we in opdracht. Daarnaast hebben we via de NLW ook een medewerker die patiëntendossiers scant en iemand op kantoor die zich bezighoudt met grafische vormgeving.’

Een goedwerkend team
Als werkgever staat Xerox voor gelijke kansen. Petro: ‘Ik zit sinds 2007 op deze functie en zo lang werken we ook al met personeel via de NLW. Toen ik begon, werkte hier slechts een medewerker. Dat is door de jaren heen gegroeid tot een redelijk vaste kern.' Angela Vanreusel is onderdeel van die vaste kern. Zij vertelt enthousiast: ‘Het werk is veelzijdig, waardoor ik me allround heb kunnen ontwikkelen. De dagelijkse structuur en het team maken dat ik hier graag werk en ook wil blijven werken.’

Op de productielocatie heerst een gezellige sfeer, maar er wordt secuur gewerkt. Petro legt uit: ‘De kracht van het team is dat de werknemers sterk zijn in repeterend werk. Het lijkt doodsimpel, maar dat is het niet altijd. Je moet goed blijven opletten. Onze medewerkers kunnen zich goed focussen en werken zelfstandig.' Op de afdeling hebben de werknemers veel vrijheid. 'Er is één teamleider voor de hele productieafdeling, dus ze worden niet de hele tijd op de vingers gekeken. Daarnaast wordt er ook regelmatig gewisseld in het soort werk, zoals het verlijmen van boeken of papier snijden.’

Werk voor iedereen
Iedereen komt binnen met andere kwaliteiten. Daar wordt rekening mee gehouden, er is ruimte voor individuele ontwikkeling en initiatieven. Zo bleek een collega, die in eerste instantie met het inscannen van patiëntendossiers begon, ook een goed oog te hebben voor het opzetten van systemen. Hij heeft daarop de ruimte gekregen om een magazijnsysteem te ontwerpen, wat vervolgens door een externe partij verder werd uitgewerkt. 'We hadden nog geen systeem, dus wat we nu hebben is mooi meegenomen.’

Na al die jaren zijn de NLW-medewerkers niet meer weg te denken bij Xerox, vertelt Petro. ‘Ik vind het belangrijk dat alle medewerkers zich gelijk voelen. Twee à drie keer per jaar worden we uitgenodigd op het hoofdkantoor in Utrecht voor een kick-off meeting. Dan is iedereen uitgenodigd. Nou, dan gaan we natuurlijk ook met iedereen!'

Interview Myce Surminski

Een terugblik op 32 jaar bij NLW

Van huismeester tot kroegdichter: Myce Surminski werkte 32 jaar bij NLW. Onlangs zwaaiden zijn collega's hem uit.

Myce begon in 1991 bij NLW. Nu, 32 jaar later, is hij aan het genieten van zijn welverdiend pensioen. We blikken terug op zijn werktijd bij NLW. Hoe heeft hij het ervaren?

Wanneer we Myce spreken straalt hij tevredenheid uit. “Ik heb altijd met veel plezier gewerkt bij NLW. Hoewel ik sinds eind maart met pensioen ben, heb ik het drukker dan ooit.”

Voor Myce bij NLW kwam te werken, was hij werkzaam als administratief medewerker bij de Korps Rijkspolitie in Nijmegen. Helaas moest hij hier stoppen toen hij begin dertig was, vanwege een arbeidsongeschiktheid van 80 tot 100%. Myce deelt: “Ik wilde niet thuis zitten tot mijn pensioen, daarom ben ik gaan onderzoeken wat nog mogelijk was.” Na verloop van tijd diende zich de kans aan gebruik te maken van de Wet Sociale Werkvoorziening en hij ontdekte NLW. Hij zag dit als een passende plek om aan de slag te gaan. “Uiteindelijk kreeg ik de kans om op 1 november 1991 te beginnen als huismeester bij Sociaal Medisch Centrum de Clockert in Venray.” 

Aan het werk in het verzorgingshuis
In 2005 is Myce aan het werk bij de schoonmaakploeg. Een teamleider Detachering stelde hem voor aan een vacature die beter bij hem leek te passen: de functie van Huiskamer Toezichthouder bij verzorgingshuis Beukenrode in Venray. Myce beschouwt dit als het meest dankbare werk dat hij heeft verricht in zijn tijd bij NLW. In het verzorgingshuis zorgde hij voor dementerende ouderen, hier haalde hij veel voldoening uit. Zijn werk was voornamelijk gericht op dienstverlening, zowel voor de cliënten als het verplegend personeel. Hij las bijvoorbeeld verhalen voor en hielp met het avondeten. “Ik wilde de cliënten helpen door het smeren van de  boterhammen. Ik smeerde ze met stroop en kaas. Later werd ik teruggefloten omdat de cliënten dikker werden.” Nu heeft Myce een beginnend dementerende moeder: “Dankzij mijn werk bij Beukenrode weet ik precies hoe ik haar moet benaderen.”

Post, publicatieborden en planten
Later is Myce bij de interne post werkzaam. Zijn voorganger, Wiel, was altijd keurig gekleed in pak met NLW stropdas. “Op een dag kwam de nieuwe directeur zich voorstellen. Hij stelde zich voor aan Wiel als de nieuwe directeur, waarop Wiel zichzelf voorstelde als directeur postkamer. Dat was een grappig moment.” 

Myce is tot aan zijn pensioen bij de interne post gebleven. Naast het verwerken van de post was hij ook verantwoordelijk voor de publicatieborden. Deze waren voorheen vaak rommelig. Nadat Myce de borden had geordend, wekte het toch de nieuwsgierigheid van veel medewerkers. Verder viel ook het onderhoud van de planten onder Myce zijn verantwoordelijkheid. “Kamerplanten zijn altijd mijn hobby geweest, thuis heb ik zelfs meer dan 120 planten staan. Ik heb dus van mijn hobby mijn werk kunnen maken.”

Ondersteuning bij NLW
Myce is tevreden over de ondersteuning die hij heeft ontvangen bij NLW. Hij kon goed zelfstandig werken en had daarom niet veel begeleiding nodig. “Slechts één keer moest ik een POP-gesprek voeren met mijn leidinggevende Corina.” Ook heeft een jobcoach ervoor gezorgd dat Myce naast zijn werk bij de interne post ook voor de planten mocht zorgen. “Dat vond ik een prima aanvulling.”

Naast zijn werkzaamheden heeft Myce ook altijd diverse andere functies bekleed. Hij was onder andere actief als secretaris van de bedrijfsledengroep van vakbond FNV, lid van de WSW-raad en lid van de redactieraad van ons personeelsblad NLW Koerier. 

Terugblik op NLW
De grootste verandering tijdens zijn tijd bij NLW was het inkrimpen van de organisatie, waarbij onder andere de postafdeling, buitenbeheer en het grafisch centrum zijn uitbesteed aan externe partijen. “Dat vond ik wel jammer, want je bouwt toch een band op met je collega’s.” Myce wijst er echter op dat er aan de andere kant ook veel uitbreidingen zijn geweest, zoals het verbreden van de doelgroep, waaronder mensen van de Rooyse Wissel.

Als we Myce vragen naar zijn leukste herinneringen heeft hij snel een antwoord paraat. Het betreft een vrij recente herinnering: “Ik had een doos met aquarel kleurpotloden die ik niet gebruikte en dus aan iemand cadeau wilde doen. Een meewerkend voorman wees me op een collega. Toen ik contact met haar opnam, liet ze me zien wat ze had gemaakt en wat ze kon met mijn kleurpotloden. Ik besloot dat zij de doos mocht hebben. Later, als symbool van dank, kreeg ik een inktsetje uit England met 8 verschillende soorten inkt. Na deze uitwisseling hebben we regelmatig contact gehad.”

Pensioen
Nu Myce met pensioen is, heeft hij meer tijd voor zijn hobby’s. Sinds zijn vijftiende is hij bezig met dichten en is hij in Venray inmiddels bekend als kroeg- en volksdichter. Zijn gedichten bevatten geen moeilijke woorden, maar zijn toegankelijk voor iedereen. “Ik heb regelmatig gedichten gepubliceerd in ons personeelsblad. Ook ben ik regelmatig gevraagd om een gedicht voor te dragen bij jubilea of een afscheid.” Als vanaf zijn eerste bundel beschouwt de Academische Boekhandel in Maastricht beschouwen zijn werk als onderdeel van het Limburgs Cultureel Erfgoed. “Dit is natuurlijk een groot compliment waar ik erg trots op ben.”

Ondanks zijn pensioen is Myce nog steeds een ochtendmens: “Ik sta nog steeds iedere dag om 6:00 uur op. Tijdens mijn tijd bij NLW was ik altijd om 7:00 uur aanwezig, dus dat ritme zit er bij mij ingebakken. Ik ving dan mensen op of hield de deur voor hen.” Naast het dichten heeft hij nu ook tijd voor andere dingen: “Ik ben actief als ervaringsdeskundige voor mensen die onder andere psychisch moeilijk zitten.” Myce sluit ons gesprek af met mooie woorden over zijn tijd bij NLW: “Ik heb altijd veel voldoening en structuur gehaald uit mijn werk bij NLW. Als iemand me zou vragen of ik die tijd opnieuw zou willen beleven, zou ik meteen ja zeggen. Er werken veel kleurrijke mensen bij NLW, die meer in hun mars hebben dan je denkt.”

Onze partners in 2023

NLW werkt samen met een breed scala aan bedrijven. Ze hebben één ding gemeen: ze zijn bereid om het werk aan te passen aan de mogelijkheden van de individuele medewerkers. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, is het dat niet. We lichten graag een paar voorbeelden bij onze partners uit. Nieuw in 2023 waren Lindeboom Bierbrouwerij en Dutch Pet Products. Voor beide bedrijven houden onze medewerkers zich bezig met het inpakken en ompakken van producten.    

Wij zijn trots op onze samenwerkingen; een kleine selectie van onze partners in 2023.

Geodis 
Assemblage werkzaamheden

Vostermans Ventilation 
Assemblage werkzaamheden

Dolmans Landscaping Group 
Groenvoorziening

Fancom 
Lees het verhaal van
"NLW kleurt Fancom groen" 

Xerox 
Lees het verhaal "Gelijke arbeidskansen bij Xerox"

De zorggroep 
Zorgondersteuning

2 Switch 
Kringloopwinkel

DHL 
Pakketten sorteren

Lindeboom Bierbrouwerij
Het verpakken en ompakken van producten

Allerhande Peel & Maas
Kringloopwinkel

Waterschap Limburg
Lees het verhaal van Marcel de Klein

ICS Groep 
Facilitaire dienstverlening